Food

10 Ramen Segera Halal Korea Dan Jepun Yang Boleh Didapati Di Malaysia

Ketika mencari makanan ringan yang cepat dan memuaskan, kita selalu beralih kepada mi segera untuk meredakan rasa lapar. Selain pelbagai mi segera yang terdapat di Malaysia, terdapat juga banyak mi segera atau Ramen Korea dan Jepun halal di Malaysia untuk dipilih. Tak kira lah ianya Ramen yang asas sup atau pun yang kering. Mari baca 10 halal ramen segera Korea dan Jepun yang boleh didapati di Malaysia!

1. Nissin Kyushu Black

Kredit gambar: @aidanurariza (Twitter)

Menginginkan rasa umami Ramen Jepun? Dapatkan sebungkus Nissin Kyushu Black untuk menghidupkan hari anda! Ikuti cadangan penyajian dan tambahkan potongan ayam dan telur separuh masak untuk lebih rasa sensasi. Setakat ini, beberapa Ramen segera produk dari Nissin yang diimport ke Malaysia adalah halal. Tetapi, ada juga keluaran yang versi tidak halal. Pastikan logo halal sebelum membeli.

Beli disini: Shopee

2. Ramen Honolu

Kredit gambar: @aidanurariza (Twitter)

Dihasilkan oleh Honolu Ramen, restoran ramen halal pertama di Osaka. Sekarang ada versi yang segera dijual di Shopee dan rasa dia lebih kurang sama macam di restoran. Siapa yang rindu Jepun boleh lah cuba!

Beli disini: Shopee

3. Nongshim Chapagetti

Kredit Gambar: @edencheezified (Instagram)

Ketika pemenang filem Oscar Parasite menggegarkan dunia pada tahun 2019, hidangan baru menjadi viral juga – Ram-don! Juga dikenali sebagai ‘Chapa-guri’, ia terdiri daripada campuran 2 ramen Korea segera yang berbeza. Chapagetti adalah jjajangmyeon versi segera Nongshim yang dibuat dengan ‘spaghetti’ mie yang lebih tebal yang akan menyerap semua kebaikan sos kacang hitam panggangnya. Perhatikan logo hijau Yayasan Muslim Korea (KMF) untuk memastikan bahawa anda mendapat versi yang diperakui halal, kerana versi tidak halal mungkin masih ada di rak.

Beli disini: Shopee

4. Samyang Hot Extremely Spicy Chicken Flavour Stir-Fried Noodles

Kredit Gambar: @yang_yangg (Instagram)

Mi Korea segera nombor satu yang boleh anda dapatkan di mana-mana sekarang ialah Samyang Spicy Korean Noodles! Sekiranya anda belum mencubanya, tidak ada alasan untuk tidak mencuba. Samyang Spicy Korean Noodles bermula dengan perisa pedas yang Halal, tetapi berita baik! sekarang, jenama mi ini datang dalam pelbagai perisa!

Beli disini: Shopee

5. Nongshim Neoguri Spicy Seafood Udon

Kredit gambar: @sunakku_shop (Instagram)

Neoguri sebenarnya sudah wujud sejak tahun 1982, dan sekarang ada versi yang disahkan halal (disahkan oleh Majelis Ulama Indonesia)! Ia unik dari produk Nongshin yang lain kerana mi udon lebih tebal dan kenyal daripada ramennya yang biasa, maka di label ‘udon’.

Beli disini: Shopee

6. Nongshim Soon Veggie Ramyun Gourmet Mild Noodle Soup

Nongshim Soon Veggie Ramyun sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang lebih suka makanan ringan lewat malam tanpa rasa daging. Nongshim Soon Veggie Ramyun mempunyai potongan-potongan choy sum dan wortel kering serta bawang putih serbuk, halia dan bawang hijau. Walaupun rasa pedasnya ringan, ramen ini dikatakan mempunyai rasa kaldu yang dalam. Oleh itu, anda mesti mencuba mi mesra vegetarian ini!

Beli disini: Shopee

7. Nissin U.F.O. Osaka Takoyaki Flavour

Kredit Gambar: Lazada

Sekiranya anda menikmati snek takoyaki seperti kami, Nissin U.F.O. Perisa Osaka Takoyaki adalah sesuatu yang anda perlukan. Taburkan beberapa kepingan bonito dan taburkan mi dengan mayonis kewpie untuk beberapa rasa tambahan. Nissin U.F.O juga terdapat perisa lain seperti Hot Chicken, Singapore Black Pepper Crab dan Hot Seafood.

Beli disini: Shopee

8. Nissin Cup Noodles Mala Flavour

Kredit Gambar: @anakmieinstan (Instagram)

Dikenali dengan rasa pedas dan kebas, mala diperbuat daripada lada Szechuan, lada cili dan rempah lain. Masukkan perisa ke dalam cawan mi dan anda akan merasai Nissin Cup Noodles Mala Flavour. Mi ini sangat pedas, jadi siapkan segelas air sejuk semesa menikmatinya.

Beli disini: Shopee

9. Nongshim Kimchi Ramyun

Kredit Gambar: @foodreviews2 (Instagram)

Kimchi Ramyun mungkin kelihatan serupa dengan Shin Ramyun pada awalnya tetapi ada rasa kimchi yang lebih kuat di dalam kuah nya. Kimchi adalah salah satu produk Korea yang paling popular, dan kami dapat merasakan bahawa rasanya luar biasa juga dalam bentuk mi segera!

Beli disini: Shopee

10. Samyang Ramen

Kredit Gambar: @emmasherrina (Instagram)

Di dalam siri Samyang Ramen ini, ianya agak berbeza dengan siri Samyang pedas. Bahkan siri Samyang ini lebih kepada rasa asli perisa makanan terkenal dari Korea. Terdapat 4 perisa Samyang Ramen yang boleh anda cuba, seperti Bulgogi, Jjang, Kimchi dan Topokki.

Beli disini: Shopee

Semua produk dalam senarai ini disahkan halal. Anda boleh mendapatkan sebilangan besar jenama ini di mana-mana kedai runcit di Malaysia seperti Giant, Tesco dan Jaya Grocer atau dalam talian seperti Shoppe dan Lazada. Perlu diketahui bahawa beberapa pasar raya menjual Ramen segera yang serupa dan tidak diperakui halal. Sebaiknya periksa logo pensijilan halal sebelum membeli!

Artikel Berkaitan:

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close