News

Begini Caranya Dapatkan Balik Duit Hilang Dalam Akaun Bank

Duit hilang dalam akaun? Pastikan anda mengetahui hak anda sebagai pelanggan bank dan tahu bagaimana caranya untuk mendapatkan kembali duit simpanan anda. Sekiranya anda pernah mempunyai pengalaman wang simpanan anda dalam akaun bank tiba-tiba lesap, berikut merupakan langkah-langkah yang perlu diambil anda dengan segera.

1. Talefon nombor belakang kad bank

Terus talefon nombor yang ada dekat belakang kad, terus bagitahu transaksi yang tidak diketahui, Kemudian, selalunya CS akan cakap mereka akan siasat dan blok kad. Seterusnya, tangkapan skrin semua transaksi & highlight transaksi yang tidak diketahui.

2. Muat turun ‘Dispute Form’

Gambar: @anisssurayaaa (Twitter)

Kemudian, anda boleh cari je dekat google dispute form, muat turun dan terus isi.

P/s: CS takkan bagitahu langkah ini.

3. Email Dispute Form

Anda terus email borang tersebut, sekali dengan tangkap skrin transaksi kepada bank (disputemgmt@maybank.com.my / cfrm@maybank.com.my) & cc kepada Bank Negara Malaysia (bnmtelelink@bnm.gov.my)

Gambar: @anisssurayaaa (Twitter)
Gambar: @anisssurayaaa (Twitter)

4. Pergi ke cawangan bank berdekatan untuk buat kad baru

Kemudian, selepas mendapat balas balik email, terus pergi ke cawangan bank berdekatan untuk buat kad baru dan boleh tunggu transaksi duit masuk.

Gambar: @anisssurayaaa (Twitter)

Sentiasa follow-up kes anda kepada pihak bank dengan menghubungi mereka untuk mendapatkan apa-apa perkembangan terbaru daripada pihak bank. Kalau duit hilang even sesen pun tolong lah dispute dengan pihak bank. Selalu la check transaksi akaun bank anda tau!

Sumber: @anisssurayaaa (Twitter)

Baca Juga: Pembaharuan Pasport Kini Hanya Boleh Dilakukan Secara Atas Talian! Begini Caranya

Shopee Promosi Baru: https://shp.ee/mwksseq
Lazada Harga Rendah Setiap Hari: https://c.lazada.com.my/t/c.Y5ZB6V

Tonton Episod Baru Foodie Canteen Setiap Jumaat Pada 7 Malam

Kami ingin menjemput anda untuk menyertai Grup Telegram kami. Kami akan sering berkongsi mengenai makanan, promosi, hadiah (giveaways)dan penemuan menarik terkini di Malaysia. Jadi, klik butang dibawah untuk sertai!

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close